Wiosna to typ kolorystyczny ciepły, jasny, kontrastowy. W niniejszym wpisie, traktuje o wiośnie z podtypem zimowym. Wspólna cecha obu typów kolorystycznych to kontrast i on dominuje w urodzie oraz jest piorytetem w doborze odpowiedniej palety barw.
Skóra
Charakterystyka na podstawie KOŁA TEMPERATURY (KLIK), zwracamy uwagę na stronę ciepłą. Uroda tej wiosny jest kontrastowa ( tu zobacz post o KONTRAŚCIE w urodzie), próżno szukać głębi i harmonii. Skóra w przeciwieństwie do karnacji jesieni, będzie przede wszystkim w przejrzystych kolorach.
Usta bardzo często mają mocno nasyconą pigmentacje, podobnie jak ,,książkowe” zimy.
Oczy
Oczy tej wiosny są niezwykle kontrastowe, sprawiają wrażenie błyszczących. Mimo dominującego ciepłego typu kolorystycznego, białko może być chłodne. Tęczówka oka jest w bardzo nasyconej kolorystyce, zwykle jest to zieleń trawy, zieleń butelkowa, czekoladowy brąz, ciemny brąz, morski, malachit.
Oprawa oczu zwykle ciemna, oko bardzo wyraźnie odznacza się na tle skóry. Niejednokrotnie ten typ kolorystyczny wygląda fantastycznie w bardzo mocnym, nasyconym makijażu .
Włosy
Wiosna najbardziej kontrastowa, często ma naturalne włosy w kolorze ciemnego brązu, albo… bardzo jasnego blondu. Wyczuwana jest tu ciepła tonacja. Jeśli chodzi o dobór najlepszych koloryzacji, również idziemy tą drogą. Unikamy koloryzacji pośrednich. Najlepsze z PALET FRYZJERSKICH (klik), są koloryzacje skrajne walorem, czyli zarówno gorzka czekolada, co bardzo jasny, słomkowy blond mogą być strzałem w dziesiątkę. Z koloryzacji niestandardowych, wiosny mogą fantastycznie wyglądać w nasyconych pomarańczach i czerwieniach.
Jak przejawia się podtyp kolorystyczny?
W tym przypadku zima? Może w jednej lub kilku z poniższych cech:
• Dominującym kontraście.
• Chłodnym białku .
• Chłodnej i ciemnej tęczówce.
• Nasyconej pigmentacji ust (czasem chłodnej).
• Ciemnej oprawie oka.
Chcesz wiedzieć jakim jesteś typem kolorystycznym? Zapraszam na ANALIZĘ KOLORYSTYCZNĄ ONLINE (KLIK).
Jeśli interesuje Cię SZKOLENIE Z ANALIZY KOLORYSTYCZNEJ+NARZĘDZIA kliknij tutaj.